RSS известия

какво е "RSS"?
RSS (ер-ес-ес) е начин да бъдете уведомявани, когато има добавено нещо ново в дадена уеб страница. Уведомяването става по ваш избор - със звук или изскачащо съобщение на екрана, или анимирана икона в зоната около часовника.

Ако искате да проверите дали има нови статии в някой новинарски сайт, вероятно, бихте отваряли сайта по няколко пъти на ден? Е, RSS e софтуерна технология, която ви дава възможност да следите за нови неща по далеч по-ефикасен начин.

(Все още не ви е ясно какво е това "RSS"? Разгледайте тези други обяснения.)

защо ми е?
ако четете новинарски сайтове, блогове, следите спортни резултати;
пишете във форуми и искате веднага да бъдете уведомени, когато някой е отговорил;
пишете коментари в блогове и искате веднага да бъдете уведомени, когато някой е отговорил;
следите всякакъв друг вид сайтове за новодобавено/ променено съдържание в тях.

каква ми е ползата?
спестява ви време - вместо да отваряте едни и същи сайтове по няколко пъти на ден, за да проверите дали има нещо ново, с тази технология, ще получавате изскачащо съобщение на екрана, придружено със звук, веднага щом е публикувано новото съдържание. Разбира се, напълно под ваш контрол са настройките как точно да изскача съобщението, дали да изскача изобщо, какъв звук да има, дали да има звук изобщо и т.н.

а не мога ли без това нещо?
Дори да следите един единствен сайт, времето, което губите по малко да го отваряте по няколко пъти на ден ще се изплати многократно след първоначалната инвестиция от около час-два.

как точно да го използвам?
За целта трябва да имате програма, която е "RSS четец". Трябва да си изберете някой определен RSS четец, да го инсталирате и да нагласите някои настройки. За да ви помогнем с всичко това, сме подготвили ръководството "стъпка по стъпка", по-долу. Цялата процедура може да ви отнеме от половин до два часа.

(1)(2)


(3)


(4)


(5)


обобщение на цялата процедура

допълнителни възможности


други RSS четцикакво буквално означава абревиатурата "RSS"?

"RSS е съкращение от Really Simple Syndication, в превод това означава “наистина просто разпространение”. Предоставянето на информации във формат RSS се нарича също RSS-Feed /англ. захранване/. С помощта на RSS се дава кратко описание за нова информация, появяваща се в сайта – особено новинарски съобщения – и се прави препратка към пълната версия на информацията. RSS-Feed представлява файл във формат XML, който обикновено съдържа структурираната информационна част, без оформление, навигация или друга допълнителна информация. Форматът добива особена популярност благодарение на честата му употреба в уеб-блогове."


Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License